Vervolgverhaal  van Sandra van Hek

 Dit is het vervolg van mijn leven met longkanker            januari 2008          naar december 2007               

Mijn verhaal   Samenvatting   Fotoalbum   Mijn Boek   Interview   Verhaaltjes   Kunztwerken  Mozaïekbankje

 

 

Raar hoor, een nieuw jaar, nieuwe kansen, maar ik voelde het niet zo om 12 uur vannacht. Misschien is dat eigenlijk niet zo raar. Ik kreeg het bijna niet uit mijn strot om André een gelukkig nieuw jaar te wensen en ook hij zei iets onduidelijks tegen me. Eigenlijk keken we elkaar meer aan en zoenden we elkaar het nieuwe jaar in. En de oudejaarsloterij werkte ook al niet erg mee aan ons 'geluk.' We waren lekker rustig bij Esther en Matthijs in Oude Leede. En we hadden kadootjes voor elkaar om onze 10 jaar te vieren. En we kregen champagne, maar mijn gevoel was toch anders dan andere jaren, minder vrolijk dus. Vanmiddag startte de auto niet, maar gelukkig wilde buurvrouw Marianne ons wel helpen om Mijn Ding op te halen om te exposeren in de kleinste galerie van Delft, de telefooncel Voor De Kunst aan de Oude Delft. Daar staat de grootste van de twee dan de hele maand januari te pronken (1-1-2008)

         

Mijn Ding in de cel

Hermine belde met leuk nieuws: die foto hierboven links stond namelijk behoorlijk groot op de voorpagina van de Delftse Post van vandaag. Heel grappig! Vanmiddag schoof ik even aan de lunch van André en Walter bij VoldersVier (half mosterdsoepje en halve tosti gebietst) en daarna heb ik Mijn Ding een beetje bijgewerkt want op de vorige locatie is de brievenbus eruit geslagen waarbij er een stukje is beschadigd. Daarna ging ik nieuwjaar wensen bij mijn ouders en werd daar volgestopt met pannenkoeken; heerlijk! Vanavond hebben Peter en Desirée heel lekker voor ons gekookt en daarna mochten we hun trouwfilmpje eindelijk zien. Dat was heel grappig, want ze zijn 'plastic fantastic' getrouwd in Las Vegas (2-1-2008)

Vanmorgen gewerkt en nu weet ik het zeker, ik ben daar altijd emotioneler. Heb dan ook even een traantje gelaten op de plee nadat ik me een kluns voelde omdat ik heel veel dingen niet meer weet. Vanmiddag even een dutje gedaan en daarna verder gekleid aan mijn giraf. Sinds enkele dagen is mijn huid aan het herstellen dus bijna geen jeuk meer, en ik weet het bijna zeker; dat komt door de oliebollen! (3-1-2007)

Het was druilerig weer en zo voelde ik me ook. Zelfs de drie warme oliebollen konden me niet opvrolijken. Ik was al moe toen ik mijn bed uitkwam maar ik kreeg het vanmiddag niet voor elkaar om een dutje te doen. Ik ben vanmiddag alleen even bij Henk en Tineke langsgegaan en heb daarna (veel te veel) boodschappen gedaan. Gelukkig kon Nina me helpen om ze naar boven te sjouwen. Ik voel in de verte mijn buik weer rommelen en hoop dat het daarbij blijft. Vrijdag de 11e wordt er weer een foto gemaakt en de 14e gaan we naar Amsterdam voor een second opinion. Op de foto's zie je de sjaals die Ineke en ik een tijdje terug hebben gemaakt (4-1-2008)

Het bleef gelukkig bij gerommel in de verte. Na een relaxt ochtendje zijn we even naar de tuin geweest. Eerst een bakje bospaddenstoelensoep bij Tineke opgehaald (stond voor ons klaar bij hun voordeur) en toen samen met de zelf meegebrachte nasi goreng opgewarmd. Peter (mijn ex) kwam precies op tijd binnen om mee te eten, o.a. dus de overheerlijke soep van zijn eigen moeder. André ging daarna de druivenstronken insmeren met yoghurt en zwavel terwijl Peter en ik even bijkletsten en ondertussen de houtkachel brandend hielden, waar ik me later aan gebrand heb. 's Middags weer thuis waar Syl de buuv even een kadootje kwam brengen omdat ik 5 dagen voor Minoes de poes had gezorgd. Nu gaan we waarschijnlijk weer een avondje banken hoewel we ook verder kunnen aan ons kleiproject. Het wordt een vaas in de vorm van een hart, maar ik maak er ook een deksel bij. Dubbelgebruik, dus zeer economisch en efficiënt (5-1-2008)

Het was een zonnige dag, dus wij waren in de tuin waar Cees (ex-collega Gak) en Tineke (ex-schoonmoeder) langskwamen. Ook de ex-eigenaren van onze tuin kwamen nog even de beste wensen brengen, dus het was reuze gezellig in ons tuinhuis. Cees had weer water uit zijn vijver bij zich (lief!) om onze vijver wat gezonder te krijgen. Daarna gingen we ons lekker opwarmen bij de open haard van mijn schoonouders waar we natuurlijk gelijk bleven eten. Een geitenkaasje in bladerdeeg, daarna vis, salade, boontjes, worteltjes en gebakken aardappeltjes en tiramisu toe. Heerlijk! Ik heb wel last van een jeukoog dus ik ga gauw druppelen (6-1-2008)

Gisteravond heb ik 'Over mijn lijk' gezien; een documentaire op BNN over 4 jonge kankerpatiënten. Het was goed te zien dat ik niet de enige ben met een positieve vrolijke levenswijze, ondanks de keiharde diagnose 'ongeneeslijk ziek'. Vanmorgen heb ik wat pensioenzaken geregeld anders zou mijn ex Joop een deel van mijn nabestaandenpensioen ontvangen, terwijl we al bijna 20 jaar gescheiden zijn. Hij heeft getekend en de brief is op de bus. Vanmiddag heb ik lekker zitten kleien aan het egeltje en straks gaan we samen naar CSI kijken. Ik heb nog regelmatig jeuk op mijn rug maar als er dan weer zachtjes over gewreven wordt met babyolie, dan vind ik het niet eens zo erg (7-1-2008)

Vanmorgen kwam buurvrouw Cora op de thee. Zij heeft ook kanker maar in een verder gevorderd stadium. We hebben wel meer gemeen, nl. de actie met de schoenendozen en andere goede doelen. Tijdens de thee met cake ging het voornamelijk over onze uitvaart, maar desondanks wel gezellig. Vanmiddag ben ik in het Inloophuis Debora verder gaan kleien aan mijn pinguïn. En ik heb daar tussendoor een goed openhartig gesprek gevoerd; lekker even mijn hoofd en hart leeggegooid. En heb je het gemerkt? Het is weer langer licht, de lente komt eraan (8-1-2008)

Ik heb vandaag weer gewerkt, voor de laatste keer voorlopig. Zowel mijn werkgever als ik vinden het beter als ik helemaal geen verplichting meer voel. Ik kan altijd komen, graag zelfs, maar alleen als ik echt wil. Hij heeft op mijn verzoek ook meegeluisterd tijdens het telefoongesprek met de arboarts, omdat die de vorige keren best vreemde dingen tegen mij zei. Nu zei die arboarts dat voor hem percentages belangrijk zijn, en dat ik waarschijnlijk chronisch ziek ben (...) en best een kans heb om beter te worden (...), o ja en dat ik sarcastisch overkwam. Hij gaat nu pas info opvragen bij mijn longarts en dat leek mij nu eens een goed idee. Dat hij daar niet eerder op gekomen is. Na mijn werk heb ik Pippi opgehaald en zijn we naar de tuin gegaan waar de zon scheen en de eerste sneeuwklokjes boven kwamen én een mooie plant. Dat was leuk! Vanavond met André, Jessica, Kim en Mandy gaan eten bij De Wereldzaak, en dat was werelds! (9-1-2008)

Ik werd wakker met een dik jeukoog. Niet zo raar want ik had al een paar dagen wimperpijn (had ik nog nooit gehad en ook nooit van gehoord). Na een relaxochtend mijn thuisgemaakte kleiobjecten (giraf, schaaltje, zeehondje, danseresje en boeddha) voorzichtig ingepakt om bij De Schakel verder te laten drogen en daarna bakken. Tineke ging een keer mee en heeft daar supersnel een olifantje en een uiltje gemaakt. Ik ben benieuwd hoe dat uit de oven komt. Esther en Matthijs hebben vandaag hun huis verkocht binnen twee weken dus we werden getrakteerd op een heerlijk etentje bij De V, samen met Peter en Desirée en dat was weer erg gezellig. Dees wordt echt een bollie, maar dat mag ook wel want over 3 weken kan P. jr  al komen. Of wordt het toch een meisje? (10-1-2008)

Vanmorgen gezellig met Riek bijgekletst in Lunchcafé Vrij. Daarna Cora naar diverse adressen gereden en tussendoor boodschappen gedaan. Toen was het weer tijd voor een nieuwe röntgenfoto mét uitslag; en die was stabiel! Goed nieuws dus volgens de longarts, want de verwachting bij mijn soort kanker is dat het veel progressiever is dan nu in mijn geval blijkt. Dat kan door de Tarceva komen, óf door alle leuke dingen die ik doe. Ik heb hem ook het verhaal van de arboarts verteld en hij werd daar erg boos om, dus dat krijgt die arboman nog om zijn oren. De longarts was wel verbaasd dat ik maandag naar het AVL ga voor een 2nd opinion en ik kon hem ook niet goed uitleggen waarom ik dat wilde; het geeft me gewoon een goed gevoel. Nu eten we patatjes en groentekroketjes en gaan straks naar Alkmaar want Jeffrey, mijn broer, is jarig. Dus we hebben een feestje en Pippi mag naar Nina! (11-1-2008)

We stonden vannacht in Rijswijk Zuid zonder benzine. André moest duwen (eigen schuld want hij wilde niet luisteren) en ik sturen naar de carpoolplaats. Gelukkig was het vlakbij huis en stopte er een jong stel die ons een lift gaf. Nu ik er een paar maanden bij heb (want zo voelt het) heb ik mezelf verwend met een luxueus crèmesetje van La Prairie. Vanmiddag met Martin en Rico in het Elsenburger Bos gewandeld. Daarna in de tuin gezien dat er ook heel veel niet door ons geplante bolletjes bovenkomen en dat zijn voor ons kleine kadootjes. Vanavond hadden we biologische hamburgers gemaakt maar voordat ik er lekker in kon happen begon mijn buik te borrelen. Nou dan weet je het wel weer (12-1-2008)

Vannacht twee keer de lokroep van het toilet gevolgd én het gesnurk van André opgenomen. Een onrustige nacht dus. Vanmorgen zijn we met Jessica en Sandra B. naar Flock geweest, in Pathé Rotterdam. Sandra had weer gratis bioscoopkaartjes geregeld. Thuis stonden Ruud en Martina met zelfgemaakte taart voor de deur. Da's altijd lekker, dus binnengelaten, gezellig bijgekletst en er thee bij gedronken. Later kwam Nina over haar stage-avonturen in de kinderboerderij vertellen en met Pippi spelen (13-1-2008)

De 2nd opinion was voor mij een bevestiging, voor André een domper. Ook deze longarts adviseerde ons vooral te genieten en leuke dingen te doen zoals reizen, want er is geen hoop op genezing. Het feit dat ik Indisch bloed heb noemde hij 'mijn redding', maar hij bedoelde dat Tarceva dan toch blijkbaar zijn werk doet en de kankercellen afremt. Maar dat het voortwoekert is zeker. André wilde niet naar kantoor dus zijn we naar de tuin gegaan. Ook Pippi wijkt niet van mijn zijde. Ik heb echt geluk met André en dat kleine monster en het klinkt misschien gek, maar ik voel me ook helemaal niet verdrietig (14-1-2008)

Ik werd wakker met jeukende oogleden en jeuk op mijn rug, maar ik heb toch lekker geslapen. De tijd vliegt als je kan doen wat je wilt. Voordat ik het wist was het middag en kon ik weer verder kleien aan mijn pinguïn. Die wordt best leuk, zeker nu ze een kroontje, een bikini een handtasje én er een kleintje bij heeft gekregen. Volgende week netjes afwerken en dan de oven in (dat klinkt cru maar wat moet, dat moet). We eten André's specialiteit: roerbakspruitjes met champignons. Heb ik echt trek in (15-1-2008)

Dit was een saaie dag ook al scheen de zon. En ik had me nog wel zo leuk aangekleed (hoewel ik nu zie dat deze trui me niet zo staat, die gaat dus ook naar Terre des Hommes). Ben even bij mijn ouders langsgegaan maar mijn moeder was continue buiten aan het vegen terwijl ik binnen aan de thee zat bij mijn vader. Weer thuis kon zelfs de warme oliebol met extra veel suiker me niet meer opvrolijken, maar gelukkig gaan we straks uit eten met Walter en Louisa (bij de Haagse Hotelschool; ben benieuwd) dus wordt het in ieder geval een gezellige avond (16-1-2008)

Het etentje was goed, leuk en gezellig. De terugweg uit Scheveningen was best spannend (en pijnlijk) want borrelende darmen en je aan de snelheid houden is geen goede combi. Op de galerij liep ik krom van de krampies maar gelukkig waren we op tijd binnen. En dat luchtte op. Ook 's nachts werd er nog vrolijk verder geborreld maar ik heb toch wel goed geslapen. Straks ga ik naar mijn kleiclub. Ben benieuwd hoe alles uit de oven is gekomen (17-1-2008)

Gisteravond kwam al mijn boosheid van de laatste tijd eruit in een explosieve huilbui. Ik had me rot geërgerd over bestellingen die niet klopten, geld wat niet werd teruggestuurd, vakantie (Rome/Sorrento) die weer niet doorging, mijn irritante incapabale arboarts, kwetsende standaardbrieven, organisaties waarbij je via internet alles moet regelen maar dan blijkt het niet te werken en ga zo maar door. André was eventjes de lul want in de buurt, maar al snel waren we weer vriendjes en onafscheidelijk. Ik kreeg zelfs zin om mijn schilderij af te maken en daarna hebben we samen naar een aflevering van House gekeken. Vanmiddag patatjes gegeten bij mijn oude collega's Ad en Liset. Er waren nog meer  tafelgenoten, en een van hen, Nico, heeft nog een lading bakstenen over. Mag ik hebben, lief hè? Dan kan ik binnenkort aan mijn Gaudibankje beginnen. En hij komt ze nog brengen ook, geloof ik. Hier word ik nou blij van (18-1-2008)

Wat een druilerig weer. Hoe kun je dan vrolijk blijven? Maar gelukkig kwam Nina even langs om met Pippi te spelen en werd het toch nog gezellig. Ze komt waarschijnlijk vanavond catannen met Charley en anders ga ik maar verder kleien aan mijn vaas. Charley komt morgen niet schoonmaken dus moet ik zelf aan de slag. Hoe ging dat ook alweer? (19-1-2008)

Vanmorgen lekker geluncht bij Bert (werkgever) en Annemarie en daar hun dochtertje voor het eerst wakker gezien. Ach, kinderen kunnen toch wel leuk zijn, zeker als ze lief naar je lachen zoals Julia deed. Vanmiddag Cora's moeder opgehaald voor een bezoek aan haar dochter en vanavond ga ik eindelijk verder kleien aan mijn vaas. De jeuk op mijn rug is hardnekkig maar best vol te houden (20-1-2008)

Vanmorgen heel even naar de tuin geweest en kijk eens: onze eerste sneeuwklokjes en krokusjes zijn boven. 's Middags naar De Schakel waar al mijn kleiobjecten zonder scheuren uit de oven zijn gekomen. Ben ik heel erg blij om! Vanavond ga ik eten bij Anita en naar de bios en daar heb ik echt zin in (21-1-2008)

Het leek wel lente vandaag dus ook André wilde naar de tuin waar we nog veel meer vroege voorjaarsbloemen hebben gespot. We hebben van ieder zonnestraaltje genoten. 's Middags ben ik bij Inloophuis Deborah verder gegaan met mijn pinguïn. Na een overheerlijk bordje peen en uien met biologische worst zijn we vanavond samen naar The Kiterunner geweest. Het was best een indrukwekkende film maar ik hoefde gelukkig niet te huilen (22-1-2008)

Ik heb vanmorgen Tineke's haar gekleurd terwijl Pip en Ruby aan het spelen waren. Bij mij kan de uitgroei nog niet worden bijgewerkt want sinds kort heb ik weer jeuk op mijn hoofd. Ik heb ook al een tijdje geen mascara gebruikt omdat mijn wimpers gevoelig waren en nu ben ik eigenlijk gewend geraakt aan 'kale' ogen. De jeuk op mijn rug is ook hardnekkig maar ik voel me best goed. De meeste kankerpatiënten raken veel kilo's kwijt (die ik dan vind, want ik weeg nu 71,4 kg terwijl ik al vier dagen geen oliebollen heb gegeten). Aan de andere kant van het land leeft Paul, de man van mijn nicht Simone, zijn laatste dagen. Ik leef in gedachten met ze mee (23-1-2008)

Jacintha had een heerlijke brunch voor me gemaakt dus ik heb me weer lekker laten verwennen. Daarna naar mijn kleiclub om te glazuren. Alles kan nu weer de oven in dus als het meezit staan volgende week de foto's op de site. Nu snel de keuken in want ik ga met Jessica naar Moordwijven. Ik had net nog een borrelbuik maar hoop dat het daarbij blijft. Links zie je een foto van de achterkant van mijn autootje. Zo rijden we tegenwoordig rond (24-1-2008)

Ik heb er weer een hobby bij: wolvilten! Volgens mij heb ik talent want hiernaast zie je het resultaat. Ik wilde ze op een tasje lijmen maar daar blijken ze te groot voor. Ik heb daarna met mijn collega's geluncht en dat was ouderwets gezellig. De zon scheen vandaag voor Cora want zij is jarig. Het was een verjaardag met gemengde gevoelens want dit was waarschijnlijk haar laatste. Haar huis staat nu vol met lentebloeiers en daar bloeit Cora van op. Mijn hoofd jeukt en ik heb haarpijn maar als ik denk aan Cora dan heb ik helemaal niets te klagen (25-1-2008)

André heeft vanmorgen geholpen bij het leeghalen van het huis van zijn ouders Hans en Yvonne. Zij gaan de komende 5 weken hier en daar bivakkeren voordat ze naar Zoetermeer verhuizen. Ik had een gezellige lunchafspraak met Trudy in lunchcafé Vrij en daarna zijn we naar Mijn Ding gaan kijken in de telefooncel op de Oude Delft. En daar ook gelijk koffie gedronken in de knusse serre van Uit de Kunst. Vanavond gaan we samen naar de verjaardag van Oscar maar het is wel jammer dat onze andere vrienden niet gaan. Ik heb weinig klachten op het moment en ik zie er nog best gezond uit, al zeg ik het zelf (26-1-2008)

We zijn vanmorgen even bij mijn ouders langsgegaan. Ik had broeken gekocht voor mijn vader maar de maat was niet goed. Morgen gaat hij mee om zelf te passen. Mijn moeder komt nog maar sporadisch buiten sinds er is ingebroken dus ze gaat niet mee. Het was heerlijk tuinweer dus we hebben gesnoeid (André heel veel), gesmeerd (ik de druiven), geveegd en geruimd (André) en Pippi op d'r donder gegeven (allebei) want het monster blaft naar alles. Straks warmen we de mihoen op die we vanmorgen meekregen en daarna gaan we heerlijk relaxen. Vanavond is er weer een aflevering van Over Mijn Lijk; een hele indrukwekkende documentaire waarbij kankerpatiënten gevolgd worden tijdens uitjes, behandelingen, vreugde en verdriet tot de laatste snik (27-1-2008)

Af en toe word ik gek van de jeuk maar meestal is het wel te doen. Ik slaap gelukkig redelijk goed al droom ik veel over vervelende dingen. Ook André heeft tegenwoordig nare dromen. Gelukkig mocht ik vanmiddag weer kleien want van klei word ik blij. En Nicolette heeft heerlijk voor me gekookt. Zuurkool, mjammie! Ik heb ook een paar spelletjes gedaan met Ingo maar volgens mij vond ik dat leuker dan hij. Toen hij sliep hebben we even gescrapt. Da's best leuk om te doen maar geen hobby voor mij. Ik hou het voorlopig bij schilderen, mozaïeken, kleien en vilten (28-1-2008)

Ik heb toch maar medicijnen gevraagd tegen de jeuk en pukkeltjes want het neemt eerder toe dan af. Vanmiddag mijn pinguïn meegenomen om bij De Schakel af te maken. Voortaan probeer ik dinsdag en donderdag leuke dingen met André te doen, zoals de eerste lading bakstenen naar de tuin brengen. Nico was zo lief om ze op een kar bij de parkeerplaats van de tuin af te leveren en daarna was het voor ons 100 stenen lossen in de serre. Vandaag is Paul begraven; de man van mijn nichtje Simone. Hij is maar 49 jaar geworden (29-1-2008)

Vanmorgen ben ik aangeschoven bij het Wereldvrouwenatelier. Ik heb een bloem gevilt voor de Wereldboom. Met naald en draad werken is namelijk teveel gepriegel met mijn trommelstokvingers. 's Middags thuis heb ik mijn egeltje afgemaakt (met klei hè) en toen naar Uit de Kunst want ik had een afspraak met Patricia. Zij gaf me een prachtig boek 'Muerte': over de dood, zonder taboes. Het was erg gezellig en we waren het weer met elkaar eens; we houden kontakt maar voorlopig ga ik nog geen gebruik maken van haar diensten. Ik krijg nét bericht dat Ziggy is geboren! Dochter van Peter en Desirée. Dat moet een lief meisje worden want op deze dag is de allerliefste van de wereld ook ooit geboren, mijn omaatje! Ik ben blij want ik vind meisjes leuk!!! Kan niet wachten tot morgen... (30-1-2008)

Vanmorgen heeft André zijn surfplank opgehaald uit het lege huis van zijn ouders. De plank ligt nu op de auto en dat is best een raar gezicht in de winter. Vanmiddag leggen we hem in de tuin. Nico brengt weer 100 bakstenen dus 'we' gaan weer sjouwen. Daarna rijden we door naar Zoetermeer want we zijn uitgenodigd bij Gerard en Jeanet. We eten vis en als het meezit krijgen we er gebakken aardappeltjes bij. Lekkerrrrrrr (31-1-2008)

Reageren?

  naar februari

terug

 

kerstbomen voor de fik

 

 

 

 

 

plastic fantastic

 21-9-2007

 

   
 

dit komt zomaar uit de grond

 

 

 

 

 

Sjefke is jarig

 

 

 

 

 

 

 

 

achter de wolken

schijnt de zon

 

 

eindelijk af

 

 

 

 

nieuw leven

 

 

 

mijn vriendinnetjes

bij De Schakel

 

 

best gezond

 

 

 

naar boven