Vervolgverhaal  van Sandra van Hek

 

                                                 Dit is het vervolg van mijn leven met longkanker                             Juli  2009                         terug naar Juni                                                     terug

 

 

Mijn verhaal   Samenvatting   Fotoalbum   In de media   De Paarse Panda   Verhaaltjes   Kunztwerken   Mozaïekbankje 

 

 

dit ben ik.JPG (28413 bytes)

ik lijk weer op mezelf

Vanmorgen heb ik me weer lekker laten verwennen op de massagetafel bij Jnana. Daarna met Ank naar het Inloophuis voor een heerlijke lunch. Vervolgens met Ank boodschappen gedaan, die Annelies (mijn buuv) een kwartiertje later voor me naar boven heeft gesjouwd. Lies en ik zijn toen met Pippi naar de tuin gegaan waar het bloedheet, maar wel lekker was in de schaduw. En ik had de ventilator aangezet voor een verkoelend briesje. Nu wacht ik tot André thuiskomt met ons wekelijkse Odin groententasje, dus ik heb nog geen idee wat we gaan eten vanavond. Ik heb mijn haar weer een beetje gewoon glad geprobeerd te föhnen, want iedere keer als ik mezelf zag met die krullen, dacht ik: wie is dat? (1-7-2009)

gewoon een anemoon.JPG (45877 bytes)

de natuur

dode goudwinde.JPG (58110 bytes)

De tuin is besproeid. De bloemen en planten kunnen nu weer gewoon doorgaan met bloeien en groeien. Onze vijver is inmiddels behoorlijk aan het verdampen, dus we kunnen wel een flinke regenbui gebruiken. Een van onze goudvissen is dood, maar ja, ook die hebben niet het eeuwige leven. Ons etentje aan het strand van Scheveningen (vis..., tja...) was heerlijk en hartstikke gezellig. Hans en Yvonne trakteerden dus dat maakte het extra lekker. Binnenkort komt er een interview met foto van mij in weekblad Margriet. Ze zochten iemand voor een artikel ‘omgaan met de dood’. Daarvoor waren ze op zoek naar een vrouw die weet dat ze niet lang meer te leven heeft, maar daar vrede mee heeft. En die hebben ze nu dus gevonden! Maandag is het interview en ik laat nog weten wanneer het geplaatst wordt. Vandaag wordt het een drukke sociale contactendag, want eerst komt Karin om 10 uur bij mij thuis om mij een beetje te helpen. Dan gaan we samen naar de tuin waar we met Ton gaan lunchen. In de middag verwacht ik Riek en Chantal om de sfeer nog meer te verhogen en daar word ik nu al helemaal blij van. En het lijkt wel of ik af en toe meer energie heb, maar dat zal ook wel door het heerlijke weer komen. Een lotgenote meldde mij dat die 'nieuwe' energie ook komt door het stoppen met Tarceva! (3-7-2009)

de tuin wordt besproeid.JPG (190333 bytes)

Het heerlijke weer blijft hangen dus zijn we ook zaterdag in de tuin geweest. Esther M. heeft me geholpen met zaadjes oogsten en André heeft, op zijn manier, het gras gesproeid. We hebben geprobeerd om zalmspiesjes te barbecuen maar even later lagen de brokjes in de pan om te garen want op de barbecue lukte het niet. We doen vandaag eens gek en gaan níet naar de tuin ook al is het daar perfect weer voor en het gras moet eigenlijk gemaaid. We gaan Pippi laten rennen en zwemmen ergens waar het mag dus ik word lekker voortgerold vanmiddag. Ik ben nu een maand geleden gestopt met Tarceva, en ik heb geen last meer van haarpijn, diarree, bloed in mijn neus en ontstoken nagelriemen. Ook mijn huid begint langzaam aan minder droog en weer zachter te worden. En ik voel me energieker ook al blijf ik kortademig als ik verder loop dan 20 meter, of als ik buk om onkruid te wieden of gewoon bij het aankleden. Ik hijg en puf dan alsof ik een rondje heb hardgelopen (5-7-2009)

heerlijke bahso.JPG (56845 bytes)

bahso en bami

Op deze Annie en Sanniedag kwam er heel veel water uit de lucht, flink gepaard met heftig onweer. Geweldig voor de vijver want die was behoorlijk verdampt. We hebben de tijd benut en dingen gedaan als de administratie. Na de bui gingen we boodschappen doen en een deel ervan (tahoe, lontong en biologisch halfom gehakt) alvast naar mijn moeder brengen. Zij kan toveren met ingrediënten dus vanavond lag er bahso en bami op onze bordjes, op mijn speciale verzoek. Ik had dat al zó lang niet gegeten, dus heeft ze dat vakkundig en liefdevol voor ons klaargemaakt. En we hebben weer gesmuld! André nam een tweede bordje, én een ijsje, dus die ligt nu naast mij uit te buiken (7-7-2009)

nieuwe jurk.JPG (29481 bytes)

 

bbq taart  11-7-2009.JPG (44276 bytes)

bbq taart

Het lijkt wel of ik terug in de tijd ben gegaan sinds ik gestopt ben met Tarceva. Ik dacht zo'n twee maanden, maar André vindt het wel een half jaar verschil. Ik heb meer energie en ook weer zin om nieuwe kleren te kopen. Ik heb een paar jurken besteld en dit is er een van. Via internet is het voor mij veel handiger, en die bezorgkosten neem ik op de koop toe. Gisteren besteld, vandaag in huis. Deze jurk hou ik, de stof is zacht en soepel en ik vind hem leuk. Er is nog een lange witte jurk onderweg van Esprit, die zal ik binnenkort showen. Volgens mij moet er dan nog eentje komen, maar die komt pas eind juli. Straks ga ik even koffie drinken bij mijn moeder terwijl André iets moet regelen voor zichzelf. Zo af en toe een bakkie doen is wel zo aardig, anders denkt zij dat we alleen maar komen om te eten, en daar leek het wel een beetje op de laatste tijd (9-7-2009

Vrijdagavond ben ik met Nina en Esther M. gaan eten en daarna naar de film Brüno geweest. Ik heb het hardst gelachen van iedereen in de bioscoop. Soms stikte ik zowat van de lach om de stomme dingen die hij uit heeft gehaald. Heerlijke onderbroekenlol, hoewel hij er ook vaak niet eens eentje aan had! Vandaag zouden wij eigenlijk een barbecue hebben met mijn meiden-eetclubje, maar we hebben het slim genoeg gisteren al gedaan. Toen was het droog en heerlijk zonnig en we hebben dan ook genoten. Iedereen had veel lekkers meegebracht en twee van de vijf vrouwen hadden ook hun man meegenomen. Dat maakte het voor André een stuk leuker. Het is dan ook een heel geslaagd etentje geworden bij ons in de tuin, met een heerlijke toepasselijke taart van Nicolette als dessert. Vandaag hebben we iedereen 'uitgezwaaid' die op vakantie gaat en nu hebben we even een rustmoment. Nou ja, ik rust en André doet de was. Mijn internetaansluiting werkt al niet sinds gisteren dus ik moet aan de dongel om dit de lucht in te krijgen (12-7-2009)

lunch in de tuin 13 juli 09.JPG (171754 bytes)

het was weer gezellig!

Ik heb vanmorgen een nieuw paspoort aangevraagd. Nou, is dat even positief of niet? Eigenlijk wilde ik een id-kaart omdat André een keer had gezegd dat hij niet meer zo nodig buiten Europa hoefde. Maar nu ik zo 'vitaal' ben, zit zo'n reisje er misschien tóch in. Gisteren had ik een lunch voor zeven in de tuin. Mijn moeder was als verrassing meegekomen met Jessica en iedereen had iets lekkers meegenomen. Hiernaast zie je de foto van ons weer erg gezellige vreetfeestje. Pippi heeft al sinds vrijdag last van haar oor, dus die moest onder narcose (roesje...), want ze laat zich niet zomaar in d'r oren kijken. André vond het erg grappig om te zien hoe ze van haar stokje ging. Een kwartier en tachtig euro later was ze weer bij en het lijkt erop dat de behandeling tegen een lichte oorontsteking aanslaat. Ze schudt niet meer zo met haar kop maar is nog wel erg timide. Lekker rustig hoor. O ja, als je nog wat huisraad kunt gebruiken, of je kent iemand, kijk dan hier (14-7-2009)

S en J in de jaren 80.jpg (43549 bytes)

Joop en ik vroeger en nu

Joop en ik 15-7-2009.JPG (76201 bytes)

 

 

 

 

taartenworkshop.JPG (63211 bytes)

Vanmorgen is ons huis lekker schoongemaakt en direct daarna kon ik op pad. Buurman Ruud heeft me geholpen en al mijn tassen in de auto gezet. Jessica stond me al op te wachten op het parkeerterrein en rolde mij met alles erop en eraan naar de tuin. Dat werd natuurlijk beloond met een heerlijk stukje aardbeienroomtaart. Op deze zonnige dag was het een gezellig komen en gaan in de tuin. Bert (mijn voormalige werkgever) en zijn vrouw Annemarie kwamen lunchen, taart eten en de tuin bewonderen. Zij namen hun baby mee, én een mooie bos bloemen. Even later kwam mijn ex Joop mij verblijden met een bezoekje. Aan de foto's te zien vinden we elkaar nog steeds lief en zijn we inmiddels ook allebei verdubbeld in omvang. Ik heb hem wat zilveren sieraden gegeven die ik nog had liggen uit onze tienertijd. En ook ons trouwalbum ging met hem mee terug. Om half vier kwamen Saskia en Jara aangefietst met ijs! Zij hebben mij tegen etenstijd weer teruggebracht naar de auto en komen zeker binnenkort nog een keer. Jara vond het mozaïekbankje, de vijver en de kikkers erg interessant. Alles bij elkaar was het heel gezellig maar achteraf gezien toch wel vermoeiend voor mij. Ik moest mijn avonduitje afzeggen: ik zou naar de eerste taartenworkshop gaan bij Nicolette, dus dat is wel erg jammer. Maar ik ben braaf en luister goed naar mijn lijf. En die schreeuwde om patat met sla en een biologisch kippendijtje. Dus na die smulpartij (o ja en nóg een stukje taart) plofte ik alsnog op de bank (15-7-2009)

 Dít heb ik dus gemist, het resultaat van de taartenworkshop bij Nicolette

Dozy is jarig.JPG (19705 bytes)

Het was een drukke maar gezellige middag in de tuin en iedereen heeft geholpen, want er is altijd van alles te doen. Het tuinhuisje is lekker schoon en de tuin is opgeruimd en netjes. Thuis heb ik een tortilla gemaakt die André en ik met vis en sla hebben gegeten. Ik ben gisteravond tot laat doorgegaan met mijn kinderboekje Dicky en Dozy. Het is langer, dus duurder geworden dan ik gehoopt had. Maar ik wil niets schrappen want dan is de verhaallijn eruit. Eerst laat ik het aan de doelgroep lezen: kinderen van 6 tot 10 denk ik. Dan kan het eind augustus naar de drukker. Er worden er maar 50 van gedrukt en ik heb al een aantal inschrijvingen binnen. Ik denk dat ik een aparte pagina ga maken voor dit boekje. Hiernaast zie je alvast een tekeningetje (18-7-2009)

when you cant breathe.JPG (12897 bytes)

Gisteren heb ik mezelf een nieuwe laptop kado gedaan. Eentje die ik makkelijk mee kan nemen naar de tuin. 's Avond ben ik met Anita uit eten geweest (Indonesisch) en daarna naar een Iraanse film (Buddha collapsed out of shame). Ik vond hem prachtig, Anita ook wel maar die was niet zo enthousiast als ik. Straks gaan André en ik een hele dikke biologische hamburger eten bij Du Midi in De Delftse Hout. Daar zit hij zich nu al op te verheugen en ik ook wel een beetje als ik heel eerlijk ben. Ik krijg regelmatig reacties van vrienden en bekenden, maar ook van onbekenden. Mijn lotgenoten qua longkanker zitten overal. Zelfs uit Australië krijg ik af en toe een berichtje. Marion stuurde mij dit logo en die heeft geen verdere uitleg nodig. Gelukkig heb ik nog wel lucht hoewel het steeds minder wordt van maand tot maand. Alleen als ik niets doe gaat het goed. Als ik loop (20 meter), of als ik teveel praat dan word ik kortademig en hoor je me zwaar hijgen. Dus ik doe niet veel meer dan lekker eten in goed gezelschap, en dat bevalt mij nog steeds erg goed (19-7-2009)

oliebol in juli.JPG (51775 bytes)

Vandaag hebben Martin en ik gewandeld met onze honden. Nou ja, hij wandelde en duwde mijn stoeltje voort. Daarna hebben we een lekker broodje gegeten bij Knus en de rest van de middag zaten we in de tuin. Cees kwam ook even aanwaaien en liet vol trots de foto's zien van zijn kleindochter. Eind van de middag kwam Ineke en zij hield Pippi in bedwang terwijl ik achter mijn rolstoel naar de parkeerplaats liep, want ik wilde kijken of dat lukte. En dat ging best goed! Ik moet een beetje in beweging blijven anders groei ik dicht. Thuis heb ik zalm gebakken en dat hebben we met rijst en tuinbonen in kerriesaus (was niet erg lekker) gegeten. Maar een uurtje later kreeg ik thee en suikerbrood, en dat smaakte naar meer. Dus heeft André ook een oliebol voor mij opgewarmd. Heerlijk! (20-7-2009)

Het was vandaag een drukke dag. Eerst is ons huis van onder tot boven schoongemaakt. In de tussentijd ben ik naar de tuin gegaan want Jessica wilde mozaïeken, maar omdat het begon te regenen hebben we de tuin een beetje netjes gemaakt. Toen ik weer thuiskwam kwam mijn volgende redder in de nood die mij hielp door Pippi uit te laten én te wassen! Dus het mormel ruikt weer naar roosjes. En toen André en ik de deur uitgingen voor bezoekjes aan gemeente, artsen en apotheek, ging mijn hulp vrolijk verder met het bed opmaken, de voorraadkast opruimen en de ramen zemen. Ik heb nu een nieuw paspoort en een Kikkeropfleurdoos. Toen wij daarna bij de longarts kwamen, zag hij onze vrolijke gezichten en toen ik vertelde dat ik gestopt was met Tarceva was hij maar licht verbaasd. Hij gaf aan dat hij na zes weken geen rare naweeën meer verwachtte, dus noemde hij het 'misschien wel de juiste beslissing'. In oktober gaan we weer en zien wel hoe ik er dan voorsta. Foto's of scans worden al sinds maart niet meer gemaakt dus het is echt alleen maar kijken hoe ik eruit zie en zuurstofgehalte meten. Die was vandaag trouwens 96 en de laatste keer 97 (22-7-2009)

trots van Sylvia.JPG (15802 bytes)

Gisteren zijn André en ik na de regenbuien naar Haarlem gegaan. Er zit daar aan de Zijlweg een leuk mozaïek- en kadowinkeltje: Voilà, waarvan ik de eigenaresse Sylvia nog ken uit de tijd dat ik zelf nog fanatiek mozaïekte. Het was erg leuk om te zien hoe zij het daar heeft ingericht. Ze organiseert in september een week mozaïeken in Zuid Frankrijk en er is nog plaats! Daarna zijn we Haarlem in gegaan en hebben geshopt en op een terrasje in de zon gegeten. André had gegrilde zwaardvis en ik een overheerlijke aardappelsalade met makreel. En crème brulée toe. Met een nieuwe tas (met heel veel vakjes en waar mijn laptop in past!) en een fleurige rok van Desigual keerden we huiswaarts. Maar reden eerst nog even langs AH en daarna naar mijn moeder om ingrediënten te brengen. Daar heeft ze vandaag heerlijke laksa van gemaakt en met ronde buikjes zitten we nu zeer tevreden achter onze laptopjes (24-7-2009)

Pippi 3 maanden.JPG (79872 bytes)

hier is ze 3 maanden

ons mormel.JPG (51155 bytes)

we created a monster

André heeft zijn zus en zwager gisteren geholpen hun tuinhuis te verven en in elkaar te zetten. Ook zijn vader en oom waren daar lekker aan het werk en geen van de mannen heeft geluisterd naar het advies van hun vrouwen om oude kleding aan te trekken. Dus er zijn minstens vier kledingstukken onder gespetterd. Gelukkig moet er binnenkort nog flink geklust worden bij mijn schoonouders dus heel erg is het ook weer niet. Ik heb in de tussentijd lekker in het Stadshart gewinkeld  en geluncht samen met Anita. Vanmorgen heb ik onze voordeur 'gerepareerd' (de schroeven aangedraaid) hoewel dat volgens André niet mogelijk was. En toch gaat die nu wél goed dicht. Het zeepbakje had ik ook al vastgezet. Ja, ik heb soms meer energie dan je zou verwachten. Vandaag waren we vroeg op pad want neefje Marvin deed met de Delftse ploeg mee aan de finales van het Beach Soccer toernooi op de Dam in Amsterdam. En ze hebben gewonnen!!! Dus nu zijn ze Nederlands kampioen! Tussen hun wedstrijden door zijn André en ik nog even met Jeffrey naar het Vondelpark gegaan en daar een broodje gegeten. We hadden bij wijze van experiment Pippi de hele dag meegenomen, wat geen goed idee is gebleken. We dachten dat ze, nu ze bijna zeven is, misschien wel een beetje een sociaal hondje zou zijn, maar nee hoor. Het ging niet eens erg slecht maar ze mag voorlopig niet meer met ons mee op onze leuke uitjes. Pippi gedroeg zich alsof het hele Vondelpark van haar was, en de hele Dam erbij (26-7-2009)

Gisteren was het erg druk en gezellig in de tuin. Jessica had al boodschappen voor mij gehaald en rolde mij naar de tuin. Ineke, Kim en Johan, Tineke en Esther M. kwamen ook even genieten van de zon en de schaduw in de tuin. Iedereen die langskwam kon naar huis met zelf geplukte perziken. Ze zijn al heerlijk zoet. Jessica ging ondertussen onverstoorbaar door met de laatste hand leggen aan de zijkantjes van het bankje. Ik heb een zeiltje voor haar gespannen zodat ze lekker door kon gaan met haar mozaïekjes toen het begon te regenen. Hier zie je de foto van mijn zussie onder haar afdakje. Eenmaal weer thuis heb ik een plaatpizza gemaakt van bladerdeeg met tomatensausmix met kaas en belegd met vooraf gegrilde paprika en gegrilde courgette afgemaakt met pecorinokaas. Lekker joh! Vandaag waren we met zijn tweeën in de tuin. Later in de middag hebben we ons monster thuisgebracht en hebben we op een terrasje gezeten op de Beestenmarkt. Daarna samen de keuken in voor een verse bamischotel met biologische kip. Ook dat is erg goed gelukt. Morgen gaan we eten bij Peter en Desirée, en Dees kan ook lekker koken, dus dat komt helemaal goed! (28-7-2009)

pannenkoeken eten in het Inloophuis.JPG (93598 bytes)

pannenkoeken eten

Esther M. maakte de foto en 

Ank is er ook maar zit onzichtbaar naast Yolande

Wat ben ik toch blij dat er in ons land op sociaal gebied zoveel goeds is geregeld zoals het persoons gebonden budget. Je moet er wél flink wat voor doen, maar dan heb je ook wat. Naast al mijn familie en  vrienden die mij liefdevol bijstaan, heb ik nu ook twee hulpen die zowel mij helpen, én het huis en tuinhuis schoonhouden. Maar ook allerlei andere dingen die ik niet meer kan, zoals Pippi wassen wordt door een van hen gedaan met een glimlach. En van een schoon huis en een schone hond, daar word ik dan weer blij van! Gisteren heb ik eerst lekker pannenkoeken gegeten in het Inloophuis. Daarna onder begeleiding naar de tuin. Mijn vroegere buurmeisje van de overkant wilde Pippi uitlaten en gewoon lekker bij ons in de tuin zijn, en dat kan. Saskia, haar moeder, heeft er leuke foto's van gemaakt, maar ook Jara weet hoe ze met een fototoestel om moet gaan, want zij heeft Pippi en een kikker gefotografeerd. Esther M. kwam langs met haar moeder en iedereen ging de deur uit met zelf geplukte perziken. Vandaag gaan we naar de golfbaan om André op te geven voor golfles. Dan kan hij later met zijn vriendjes golf spelen. Lekker in de buitenlucht een beetje tegen een balletje slaan, en misschien zelfs al tijdens een van onze komende vakanties (30-7-2009)

Jara laat Pippi uit.JPG (104231 bytes) Jara en ik.JPG (137918 bytes) Jara leest.JPG (72137 bytes) Pippi zoekt dekking.JPG (97764 bytes)

perziken.JPG (92593 bytes)

sappige perziken

 uit eigen kas

kikker.JPG (47158 bytes)

kikker

nieuwe tassen.JPG (77757 bytes)

mijn nieuwe tassen

Het etentje bij Peter en Desirée was verzet naar gisteravond en erg gezellig en lekker. Dees had erg veel ingekocht want door al mijn eetverhalen dacht ze dat ze wel 6 kilo mosselen, heel veel zalm, paling, haring en makreel in moest slaan. En ik eet helemaal geen mosselen, haring en paling. Maar gelukkig hadden ze Edo ook uitgenodigd dus kwamen ze met zijn vieren toch wel door de mosselberg heen. André had in zijn hele leven (39 jaar) nog nooit haring gegeten, dus dat moest op de foto. Ik kreeg nog een leuk tasje van Dees. Zij heeft een webshop Ziggiez met allemaal leuke hebbedingetjes, sieraden, tassen, riemen en ringen. Hier alvast een foto van een van de tassen, de oranje, die andere heb ik zelf aangeschaft voor mijn leuke laptopje (31-7-2009)

Andre eet haring1.JPG (65906 bytes)

voorzichtig

Andre eet haring2.JPG (59779 bytes)

ja, je kan het

Andre eet haring 3.JPG (67265 bytes)

en zo hoort het

Edo en de mosselen kwamen aan tafel.JPG (83661 bytes)

daar is Edo

 

deze website wordt gesponsord door

de enige écht onafhankelijke organisatie

 

 

 

naar boven

 

 

 

reageren? naar augustus