Vervolgverhaal  van Sandra van Hek

 

                                                 Dit is het vervolg van mijn leven met longkanker                             Januari 2009                         terug naar December                                                     terug

 

 

Mijn verhaal   Samenvatting   Fotoalbum   Interview    Mijn boek    Verhaaltjes    Kunztwerken    Mozaďekbankje 

 

 

klaproos van Riek.JPG (59332 bytes)

klaproos van Riek

Gisterochtend (vorig jaar...) heeft Riek een mooie viltbloem voor me gemaakt. In de middag kwam André thuis en zijn we naar Juan en Meike gegaan waar een kadootje voor me lag: een geheugenkaart voor in mijn Nintendo DS lite met nóg eens 43 spelletjes én hij heeft er ook nog eens een MP3 speler van gemaakt! Dus ik ben voorlopig van de straat en ook al verveelde ik me al nooit, dat zal nu helemaal niet meer gebeuren. Wij zijn lekker thuis gebleven met Oud en Nieuw, Nina kwam nog even langs voor een knuffel maar om half twaalf lagen we in bed te proberen onze ogen open te houden. Dat lukte want er lag een warme oliebol naar me te loeren. Om twaalf uur zoenden we elkaar het nieuwe jaar in maar om half een gingen echt de luiken dicht en sliepen we door al het geknal heen. André liep op 1 januari om 8 uur zo fris als een hoentje een rondje Delftse Hout terwijl ik nog heerlijk lag te slapen. De laatste dagen slaap ik zonder polsbraces want ik kreeg er pijnlijke armen van en dat is nu een stuk minder geworden, het getintel gelukkig ook, zolang ik maar niet mijn vingers buig. Vanmiddag gaan we op bezoek bij onze ouders in Delft en Zoetermeer en daarna eten halen of laten bezorgen. Deze Oud en Nieuw was veel minder beklemmend dan de vorige. We zien het komende jaar dan ook hoopvol en (klap)rooskleurig tegemoet. O ja, en er zijn al 12 exemplaren van De Paarse Panda besteld. Leuk hč? (1-1-2009)

Oudejaarsavond 2008-2009.JPG (45313 bytes)

Pippi houdt niet van knallen

Ik slaap de laatste tijd wel beter, al werd ik wel midden in de nacht wakker van een heel pijnlijke arm. Ik nam een pilletje en een slok water en sliep gelukkig weer verder. Ik heb het hartstikke druk gehad de laatste dagen. Gisteren waren we in de tuin, lekker aan de pannenkoeken en kwam Nicolette, net iets te laat, langs met Ingo die lekker heeft zitten tekenen. Ook Nina fietste op verzoek even naar ons warme tuinhuis, maar op de terugweg heeft André op haar fiets gezeten. Hij had zin in beweging denk ik en Nina zat lekker naast mij in de auto met Pippi op schoot. ´s Avonds ben ik vooral bezig met mijn boek en het bijhouden van de inschrijvingen. Dat gaat best hard, ik zit al op 21 bestellingen. De subtitel van het boek gaat nog veranderen maar ik weet nog niet wat het gaat worden. We gaan nu thuis aan de lunch (soep met pizzabrood en kerststol toe) daarna de stad in en naar de bioscoop (3-1-2009)

15-8-2008.JPG (50800 bytes)

Het ging best goed met me, er zijn al 42 inschrijvingen voor mijn boek binnen, maar vandaag heb ik geen inspiratie om te schrijven. Ik kreeg net bericht dat het heel slecht gaat met mijn oom Paul, en dat hakt er toch aardig in. Ik kruip mijn bed in en ga slapen en als ik wakker word hoop ik dat ik het heb gedroomd. Ik kreeg vandaag nog drie teleurstellingen voor mijn kiezen die me hebben neergehaald. Het dutje heeft me niet opgevrolijkt en ook André kon me niet troosten, Wat kunnen mensen toch gemeen zijn (die trollen op het Vivaforum) of onnadenkend en schijnbaar ongeďnteresseerd. Meestal kan ik daar goed tegen maar niet tegen zoveel emotioneel geweld op een dag. Vandaag stond er ook een terugblik op de interviews in de Delft Op Zondag, en de mijne zat er ook bij maar waarom nou met precies de foto waarop ik er ziek uitzag? Hier dus een foto dat het wel meevalt (4-1-2009)

Ik was vanmorgen bij de huisarts om de mogelijkheden te bespreken voor als het echt niet meer gaat of als ik echt niet meer wil en hij staat gelukkig nog steeds volledig achter me. Hij wil ook geen geklungel met 80 fijngestampte pillen en gaat overleg voeren over de beste waardige oplossing, en daar ben ik heel blij mee. Hij heeft tussen neus en lippen door ook een De Paarse Panda van me gekocht en direct contant betaald! Vanmiddag gaan André en ik kijken naar een elektrische step voor in de tuin, of beter gezegd, van de parkeerplaats naar de tuin. Het lopen gaat nog wel, maar ik heb maar liever alles vooraf geregeld en klaarstaan. Gisterochtend ben ik verder gegaan met het glazuren van mijn urn, daarna heb ik geluncht met Karl maar ik was niet echt vrolijk te krijgen, zelfs niet door het heerlijk warme broodje zalm met brie en roomkaas wat ik helemaal heb weggewerkt. Ik heb na de lunch binnen een kwartier wat kleding gekocht want er waren winkels in de buurt en ik ben een vrouw, en zo doen wij dat nou eenmaal. Toen ik thuiskwam las ik dat een lotgenoot van mij is overleden, zij is 49 geworden, mijn leeftijd, en dat was weer reden genoeg voor een huilbui (6-1-2009 ochtend)
Kos4.JPG (44105 bytes)

dit wil ik weer

Vanmiddag was het weer tijd voor een nieuwe röntgenfoto en direct daarna de uitslag bij de longarts, en het is weer dezelfde uitslag als alle andere keren. De kanker woekert voort en de longarts blijft met verbazing mijn status bekijken en mij daar tegenover als gezond uitziende patiënt bewonderen. De manier waarop ik er mee omga is misschien wel de manier om het het langste vol te houden, maar ik blijf ook braaf mijn pilletjes slikken. Afgelopen weekend lag er een kadobon in de bus voor een etentje bij Olympia ter waarde van 30 euro. Zomaar, want we zijn er geweest en hebben het gevraagd. Ze hadden de bonnen willekeurig in de stad verspreid. We hebben er heerlijk gegeten en dat heeft mijn dag ook weer goedgemaakt. En niet te vergeten alle lieve berichtjes die ik heb gekregen, want ook dat maakt me weer blij (6-1-2009 avond)

voorblad De Paarse Panda.JPG (28688 bytes)

Gisteren is er iemand geweest van de gemeente om zelf te beoordelen of ik in aanmerking kon komen voor iets anders dan die buitentraplift. Dus zij gaat nu proberen of ik wél een binnentraplift kan krijgen zonder eigen bijdrage, en ja, dat is dus goed nieuws en slecht nieuws tegelijk. Daarna was het tijd voor een uitgebreide lunch hier thuis met twee lotgenoten qua longkanker, Joke en Cheryl en Esther M. qua kanker in het verleden met een ernstig vervelende nasleep. We hebben dan alle vier wel te maken met kanker maar dat betekent niet dat het dan niet gezellig kan zijn, dus we hebben ook gelachen, en met heel veel lekkers op tafel is het al gauw gezellig! Na een flinke dut en een heerlijke opgebakken avondmaaltijd uit de vriezer zijn we met een groep van zes naar Speakers geweest; de Comedy Explosion en ook dat was weer erg leuk. Ik ben weer blij en kan dus weer verder met mijn boek. Ik ben nu bij hoofdstuk elf en heb er al 55 verkocht. Vanavond komen er zeven vrouwen tapa's eten die ze deels zelf meenemen en ook daar heb ik erg veel zin in. Ik ben wel benieuwd wat André gaat doen: will he stay or will he go? (8-1-2009)

tapasorgie.JPG (65820 bytes)v.l.n.r. Miriam, Marit, Nicolette, ik, Leone, Chantal       tapastaart.JPG (26870 bytes) de taart van Nicolette

In totaal hebben zo'n 15 personen plezier gehad van al die overheerlijke tapa's die hier werden binnengebracht, want de volgende dag hebben Ineke, Tineke en Jessica hier geluncht (en restjes meegenomen) en 's avonds hebben André en ik met Sandra B. de allerlaatste restjes naar binnen gewerkt. Dit was dus een hele succesvolle manier om een etentje te geven. De foto's van onze tapasorgie komen nog. Vandaag zijn we naar de tuin gegaan waar André de houtkachel lekker opstookte maar het werd  toch wel erg rokerig in ons huisje, waarschijnlijk door het drukkende koude weer. Morgen viert Jeffrey zijn verjaardag bij Jessica en als er genoeg animo is gaan we eenentwintigen, net als vroeger, en daar heb ik toch zin in! Maandag wordt de buitentraplift gemonteerd en de gemeente heeft al per brief laten weten dat wij (omdat we al zoveel hebben uitgegeven) geen bijdrage meer hoeven te leveren aan die binnentraplift. Toch nog goed nieuws dit weekend. O ja, en de teller voor De Paarse Panda staat al op 65 (10-1-2009)

Gisteren heb ik twee dingen gedaan die ik jarenlang niet had gedaan: ik ben op het ijs geweest van De Delftse Hout en ik heb gekaart. Ik had geluk met het spel en heb mijn familie financieel zo uitgekleed dat ik er morgen twee grijpstokken van kan kopen. Ik laat namelijk heel vaak iets vallen en bukken gaat erg moeizaam, dus hierbij bedankt voor de bij elkaar gegokte bijdrage! Jeffrey was jarig dus hij kreeg een koekoeksklok met een aapje van ons samen met Jes en de kinderen en van zijn eigen kinderen een mooi digitaal fototoestel. Na de overvloedige Chinese afhaalmaaltijd ging ik erg moe maar zeer voldaan naar huis. Nu komen Jacqueline en Esther M. lunchen en vanmiddag wordt de buitentraplift aangelegd. En met dat eerste ritje wordt weer een grens verlegd (12-1-2009)
ijspret2.JPG (47949 bytes) ijspret3.JPG (69003 bytes) ijspret1.JPG (43725 bytes) Jeffrey is jarig.JPG (71818 bytes) Jeffrey is jarig1.JPG (41996 bytes)
André en ik voor de grote plas van De Delftse Hout Pippi vindt het leuk maar krijgt al gauw koude voetjes buurman Ruud is er ook, met zoontje Cas en mét stoel!     Jeffrey is jarig en trakteert en krijgt kadootjes!
Gisteren kwamen Jacqueline en Esther M. lunchen en we hebben gesmuld van de aan een kant met boter besmeerde en daarna in de oven krokant geroosterde boterhammen rijk belegd met gruyčre en dunne reepjes paprika in drie kleuren, wat uienringetjes, een tomaatschijfje en nog een plakje gruyčre. Tjeemig wat lekker was dat. Daarna kwamen er twee bikkels uit het hoge noorden de traplift aanleggen in hevige kou en wind. Ze zijn zeker vijf uur bezig geweest onder het toeziend oog van Hans, mijn schoonvader, en mijn traplift doet het, maar er zijn nog een paar kleine dingetjes waardoor ik er nog geen gebruik van zal maken. Zo moet ik eerst de hoes verwijderen, het voetenplankje en het stoeltje uitklappen, dan gaan zitten en de armleuningen inklappen. Vervolgens naar links bukken om onderaan het stoeltje eerst een sleuteltje onder een klepje (daarom waterdicht) te prikken en om te draaien én dan een knop indrukken. Dan kan ik de tocht beginnen (naar links of rechts met mijn duim tegen een knop duwen) en als ik beneden ben (of boven) dan moet ik alles inklappen, uitklappen, omdraaien (weer bukken dus) en het ritueel herhalen voor de volgende lift. En dat is vermoeiender dan gewoon die trap oplopen! André gaat dus een oplossing vinden voor dat sleutel- en knopjesprobleem maar daar heb ik alle vertrouwen in. Voor de foto heb ik er een glimlach uitgeperst (13-1-2009)

traplift.JPG (62464 bytes)

traplift2.JPG (64620 bytes) traplift3.JPG (47012 bytes)
een echte paarse panda1.JPG (58926 bytes)

een echte paarse panda2.JPG (65121 bytes)

Ik moest vanmorgen heel hard huilen toen ik in de keuken kwam en terloops naar buiten keek. Daar stond een gloednieuwe Paarse Panda met knalroze strik op de stoep en die was overduidelijk voor mij! André had gezegd dat hij naar de garage ging voor 2 nieuwe bandjes maar dat klopte duidelijk niet. Ik heb dus gehuild van alle emoties die door elkaar liepen want ik was geschrokken, blij, in de war, verdrietig, gelukkig maar vooral aangenaam verrast. Normaal kan André niet echt een geheim voor mij bewaren en hij heeft dan ook ruim twee weken op zijn lip moeten bijten als hij dacht dat ik iets vermoedde, maar ik had écht niets door. Zijn moeder Yvonne heeft de roze strik gemaakt van diverse soorten roze stof, daarbij geholpen door haar zus, die zorgde voor karton en natuurlijk door Hans. Wat een verrassing; ik ben er nóg stil van. Ik ga even slapen en vanavond taart eten bij Gerrit want hij is jarig (en ík krijg een kado, grappig is dat!) (15-1-2009)

voorblad De Paarse Panda.JPG (28688 bytes)

Ik ben gisteren bij de uitgever geweest en ik denk dat ik er vol voor ga: ik wil 1000 boeken bestellen en ze ook verkopen dus ik kan wel wat hulp gebruiken. Als iedereen nu deze link www.depaarsepanda.nl doorgeeft aan familie, vrienden en bekenden dan komt het wel goed met mijn boek. Ik heb nog 6 hoofdstukken te gaan en heb nu 89 inschrijvingen, maar ik moet nog gaan promoten, en dat gaat makkelijker als het boek af is. Ik ga ervan uit dat André binnen twee weken de traplift makkelijk bedienbaar heeft gemaakt maar tot die tijd kan ik nog best zelf de trap op komen. Ik ben dan wel uitgeput, maar wel boven. In de tussentijd schrijf ik die laatste hoofdstukjes en kan er in februari gedrukt worden, zodat in maart het boek kant en klaar op de pallet ligt (17-1-2008)

filmposter.JPG (28993 bytes) Zaterdag hebben we ritjes gemaakt in onze nieuwe auto, zijn bij een paar vrienden langsgereden en we eindigden bij mijn ouders waar we binnen twee minuten een bord op schoot hadden met gado gado. Dat was lekker! Gisteren ging André hardlopen met Robert en Robby bleef bij mij. Ik zei tegen het ventje, we gaan iets leuks doen: er ligt een dode eend in de sloot en die gaan we er samen uithalen! Wij met grijpstok en twee plastic tassen naar beneden maar toen hij de stijve eend zag mocht ik het toch zelf doen. De eend lag natuurlijk niet op een makkelijke plek, dus we moesten voetje voor voetje de schuine graskant af, en toen nog eens bukken (en dat gaat echt niet lekker nu) want de sloot is nog eens 20 cm lager. Maar toen kwam de negenjarige held toch naar voren want met die grijpstok, dat vond hij toch wel leuk. Het is gelukt en nu ligt meneer eend te wachten tot de container geleegd wordt, want ik wilde hem niet in mijn vriezer bij mijn oliebollen. 's Middag zijn André en ik naar een hele leuke film geweest, een echte aanrader! We hebben zo gelachen om bienvenue chez les ch'tis, die draaide in het filmhuis, en ik lachte het hardst van allemaal want dit was echt míjn humor! En de teller voor De Paarse Panda staat op 100 dus ik heb al 10% verkocht en nog maar 3 hoofdstukken te gaan! (19-1-2009)
Leone en Chantal kwamen vilten.JPG (44332 bytes)

Gisteren kwamen Leone en Chantal vilten en dat is goed gelukt. Terwijl ik de lunch klaarmaakte hebben zij Pippi uitgelaten. Ik heb nu nog maar een paar hele kleine plekjes over op mijn kleed, dus die is over twee weken klaar, hoewel ik dan de onderkant nog netjes wil afwerken. Mijn boek is geschreven en ik ben het nu aan het redigeren, vervolgens gaat André het lezen (en hij mag zinnen schrappen) en als laatste mag Jessica aan de slag voor de puntjes op de i. Vandaag gaan we wéér de tv terugbrengen naar BCC en ben benieuwd of hun service inderdaad zo is als zij beloven, want de laatste reparatie was niet goed gedaan en we hebben dat ding pas sinds december. Er zijn nu 114 inschrijvingen voor mijn boek dus ik krijg er steeds meer vertrouwen in dat het wel goed komt met de verkoop. Als iedereen het doorgeeft aan vrienden dan ga ik misschien nog zelf meemaken dat er 1000 exemplaren worden verkocht. Goh, zou dat kunnen? (22-1-1009)

Ik ben ziek, heb heel erg pijn in mijn rug en een raar gevoel in mijn maag en buik. Ik wist vanaf gisteren 4 uur niet hoe ik moest liggen, zitten of staan dus we zijn 's avonds naar de huisartsenpost geweest. Ik kreeg voorrang en een hele aardige arts heeft me onderzocht maar zij kon geen diagnose stellen. Mijn urine was schoon dus heb ik gevraagd om slaaptabletjes om in ieder geval de nacht door te komen. Om twee uur vannacht heb ik mijn maag leeg gekotst, wat bij mij altijd gepaard gaat met enorme oerklanken, maar daarna werd ik wat rustiger. Tot ik vanmorgen wakker werd en nog steeds niet wist hoe te liggen. Straks komt mijn eigen huisarts kijken wat ik heb want dit hou ik geen drie dagen vol. André trouwens ook niet want hij sliep nog slechter dan ik door mijn gekreun, gesteun, gekots en gesnurk. Vervolg: Vanmiddag zijn er foto's gemaakt van mijn rug en er zijn geen afwijkingen (lees uitzaaiingen) gevonden. Maar wat het dan wel is? Gelukkig is de pijn nu een stuk minder en wil ik weer wat eten af en toe (23-1-2009)
Pip heeft aandacht nodig.JPG (46095 bytes)

Ik ben weer beter, nou ja, niet helemaal natuurlijk, maar ik voel me goed en de pijn is helemaal verdwenen. Ik eet ook weer aardige porties verdeeld over de dag en ik kwam vandaag bijna fluitend boven, want André rende voor me uit om de traplift te bedienen. We zijn naar de tuin geweest waar ik binnen bij de houtkachel zat terwijl André lekker aan het snoeien was en Pippi duidelijk snakte naar aandacht. Tineke kwam later langs met Ruby (Pippi blij!) en later konden we bij haar thuis verse biologische groentesoep met balletjes ophalen, en dat was weer erg lief en lekker! Gisteren hebben Syl de buuv en ik weer wat viltlapjes vastgezet op mijn kleed en Nina heeft voor Pippi gezorgd. Ik ben ook weer verder gegaan met het redigeren van mijn boek (teller staat op 124) dus dinsdag kan André het lezen (25-1-2009)

de paarse panda sticker.JPG (53795 bytes)

Vandaag is het Annie en Sanniedag en de laatste tijd betekent dat voor André helpen bij mijn douche- en aankleedritueel. Vooral het insmeren van mijn lijf (mijn rug!) en föhnen van mijn bosje stro kost me veel moeite, maar als we het samen doen is het ook nog leuk. Vanmiddag gaat André de sticker (gratis gekregen van Neontime!) op de bumper plakken en maak ik zo alvast een beetje reclame voor De Paarse Panda. André vindt dat ik er pas 1000 kan bestellen als ik er 150 heb verkocht en ik zit al op 132 dus ik maak me geen zorgen. Mijn oom Paul is vorige week donderdag overleden en morgenmiddag is de crematie. André kan niet mee want die heeft een seminar waar hij echt naartoe moet dus ik ga met Jessica, Kim en Mandy. Voor mij is dat waarschijnlijk ook de laatste keer dat ik de familie van mijn vaders' kant zal zien want zeg nou zelf, hoe vaak zie je je ooms, tantes, neven en nichten? Toch alleen op afspraak en bij uitvaarten hoe droevig dat ook is? (27-1-2009)

Jacq en Timo.JPG (47249 bytes) Gisterochtend kwamen Jacqueline en zoontje Timo om te vilten en kijk eens wat voor moois ze hebben gemaakt. 's Middags was de afscheidsbijeenkomst en crematie van mijn oom. Natuurlijk is er verdriet, maar er is ook de blijdschap van elkaar weer te zien; dat is heel dubbel. Ik voelde me daar trouwens echt een kneus, want ik moest mee in de volgauto tussen 'de echte oudjes', omdat ik de 800 meter die alle anderen moesten lopen achter de volgauto, echt niet had gehaald. Vanmiddag komt Els, een van mijn lotgenoten langs en kunnen we onze wederzijdse ups en downs bespreken. Maar we kunnen het goed met elkaar vinden en dan wordt het echt wel gezellig ook al zijn we beiden niet te genezen (29-1-2009)  
het dak op.JPG (41382 bytes)

André is afgelopen dinsdag het dak op geweest van ons tuinhuis om een lek naar de houtkachel te repareren. Daar lag vorige week een laagje water in wat langs de pijp was gesijpeld, waarschijnlijk van smeltend ijs. Vrijdag zijn we naar de eerste verjaardag van Ziggy geweest en daarna doorgereden naar een hotel in Bergen. André heeft daarna lekker over het strand gerend met Pippi terwijl ik heerlijk in de zon zat achter glas. We hebben daarna Jef opgehaald en het nieuwe huis gezien van Fabienne en Daan en daar waren we een piepklein beetje jaloers op. Ze hebben uitzicht op Teletubbyland! Gisteravond heb ik een potje gekaart met Jef, Friedel en Henk, maar deze keer heb ik een paar euro verloren. Vandaag waren we in Schoorl en daarna met Jeffrey gevliegerd in Egmond. Ik werd op dat strand rondgereden met een 'strandjutter', dat is een rolstoel op grote luchtbanden. Op de terugweg naar huis konden we aanschuiven bij Hans en Yvonne waar we heerlijk hebben gegeten. Nu lig ik in bed mijn website bij te werken. Ik hoest sinds een paar dagen maar ik ga ervan uit dat het gewoon kriebelhoest is (31-1-2009)

taart Ziggy.JPG (31343 bytes) 

made by Nicolette 

Ziggy is 1.JPG (34029 bytes)

Ziggy is jarig! En André heeft pijn aan zijn oog...

Jef en Andre klimduin Schoorl.JPG (71862 bytes)

die klimduin is hoog! maar dat zie je niet op de foto

deze website wordt gesponsord door

reageren?                       naar februari